skierniewickie.pl
W dzisiejszym programie krótka historia greckich serów, a także dwa ciekawe przepisy na greckie potrawy zawierające ten bardzo popularny na świecie przysmak... Jeżeli myślicie, że z Fety można zrobić tylko sałatkę grecką, koniecznie posłuchajcie tego odcinka Fuzji...
Dziś Filip i Piotrek zabierają słuchaczy do Starożytnej Grecji. W programie między innymi: kulinarne zwyczaje antycznych Greków, najważniejsze dla nich produkty a także mnóstwo innych ciekawych informacji. Oprócz tego dwa przepisy na starogrecką sałatkę i na starogreckiego tuńczyka.
W ostatnim odcinku cyklu francuskiego Filip i Piotrek prezentują żołądek Francji, czyli Burgundię - region bogaty w kulinarne tradycje i miejscowe smakołyki, a także w doskonałe wina. W programie informacje o historii, o kuchni i o najważniejszych specjałach tam wytwarzanych. Oprócz tego przepisy na Burgundzką Zupę Rybną i Medaliony Cielęce po Burgundzku.
W dzisiejszym programie historia zwyczaju jedzenia żabich udek, a także informacje na temat zasięgu tego przysmaku w przestrzeni kuchni z różnych zakątków świata. Oprócz tego proponujemy także trzy przepisy na zupę z żabich udek, Żabie udka Fusion z Musem z Awokado i Koziego Sera, a także na Staropolską Potrawkę z Żabich Udek.
W dzisiejszym programie nasi dobrze znani tu i ówdzie prezenterzy przedstawiają historię jedzenia ślimaków, podają przepis na ślimaki po burgundzku i rozmawiają o różnych zastosowaniach tego źle się kojarzącego, ale bardzo zdrowego i smacznego rarytasu.
W dzisiejszym programie Filip i Piotrek odwiedzają nadmorską Bretanię i opowiadają między innymi o naleśnikowych czwartkach i pysznych owocach morza. Oprócz tego jak zwykle szczypta informacji o kulturze i historii regionu, a także przepisy. Tym razem Piotrek radzi jak przyrządzić Solę z Cydrem i Maślane ciasteczka.
W dzisiejszej fuzji Filip i Piotrek, przedstawiają jeden z najbardziej letnich i najbardziej orzeźwiających deserów. Historia lodów sięga 3000 lat p.n.e., kiedy to chińscy kucharze przygotowywali je ze śniegu, bądź kruszonego lodu. Oczywiście współczesne lody to już zupełnie inny proces produkcji i na pewno zupełnie inny smak.
W dzisiejszym programie Filip i Piotr zwiedzają kulturowe i kulinarne przestrzenie hiszpańskiej Andaluzji. W jadłospisie jak zwykle krótki wstęp teoretyczny, a także dwa niezwykle ciekawe przepisy, które pozwolą Wam choć na chwilę przenieść się na południowe krańce Hiszpanii. Jeżeli chcecie się dowiedzieć jak w Andaluzji przyrządza się jagnięcinę i wołowinę, słuchajcie uważnie. Życzymy smacznego odbioru!